Великолепието на Крушунските водопади

Великолепието на Крушунските водопади

Всеки любител на природните красоти би се удивил от прелестта на това място, сгушено в полите на Стара Планина. Само на 34км. от гр. Ловеч,  с. Крушуна привлича ентусиастите със своя неподправен чар и прекрасните си условия за селски туризъм. Местността е изключително живописна, а и не липсват атракции като стреляне с лък или ездачна обиколка на гърба на породист жребец. Но най-впечатляваща е водната каскада, която се спуска стъпаловидно по меките варовикови скали и им придава чудновати форми. През пролетно-летния сезон околността изобилства от зеленина – различни дървесни видове и храсти, а в близост до водата се образуват прекрасни нежни килими от зелен мъх  и папрати. Слънцето блести по водната повърхност на вирчетата и създава красиви многоцветни дъги в подножието на водопадите, където водните пръски се носят из въздуха като лека ефирна мъгла. Усеща се свежестта на природата и нейното желание за живот изпълва всеки посетител, дошъл да открадне малко от магията на това вълшебно място.

В подножието на водопадите има множество поляни, удобни за къмпингуване, където вечер се виждат светлинките на запалени огньове и се чуват тихите звуци на китара, примесени с шумоленето на водата и песента на щурците. Покрай водните тераси се вие тясна екопътека,  която е подходяща за хора от всички възрастови групи и дава възможност за разходки по всяко време на годината. Следвайки особеностите на терена, тя преминава над  водата на няколко места с красиви дървени мостчета, които са любимо място за снимки на туристите. Встрани от нея са разположени две малки пещери, естествено образувани в меката карстова скала, която се извисява като плътна монолитна стена над отворите им. В близост се намира и Деветашката пещера, която също е част от множество туристически маршрути.

Крушунските водопади са едно невероянто кътче в България, което всеки трябва да посети поне веднъж. Цялото място е сякаш излязло от приказка, привлекателно и тайнствено, с онази притегателна сила, присъща само на природата…