Почивка и риболов от лодка

Почивка и риболов от лодка

   Първото риболовно пътуване с лодка за начинаещ риболовец е много вълнуващ момент. Освен това подобен риболов е изпълнен с много опасности. А есенният риболов от лодка е двойно по-рисков. Ще ви дадем съвети за правилата за безопасност и комфорт за рибаря, който за първи път е решил да лови риба с лодка.

    Есента е любимо време за рибарите. Опитните риболовци предпочитат това време на годината, защото есенният риболов обещава солидни трофеи, особено ако ловите от лодка. Подобен риболов обаче е изпълнен с много опасности. През есента температурата на водата е само 7-8 градуса и ако лодката се обърне и рибарят се озове във водата, мокрите му дрехи веднага ще го изтеглят надолу, а студената вода ще попречи на движенията му. Може да бъде доста трудно да спасиш човек в такава ситуация. Ето защо си струва да следвате простите правила за безопасност при риболов от лодка през есента.   

    Като за начало е добре да изберете подходящата надуваема лодка с мотор към нея, която ще използвате за риболова си.

Докато плавате:

  • Не прехвърляйте управлението на моторната лодка на друго лице (особено деца), ако то няма съответното обучение и документи;
  • Не плавайте при условия на слаба видимост, ако лодката ви не е оборудвана със сигнални светлини;
  • Не управлявайте малка лодка в нетрезво състояние;
  • Когато плавате по вътрешни водни пътища, спазвайте правилата за плаване и следвайте установените навигационни знаци и табели;

   Риболовната лодка трябва да е стабилна, ще е по-добре, ако е голяма (за да можете безопасно да ловите, да се движите около нея, да поставяте мрежа, клетка и други неща, за да може да ви бъде удобно). Тя също така трябва да бъде оборудвана с различни  устройства за въдици.


  Най-оптималният брой въдици за риболов е два, максимум три. Можете да поставите различни примамки и хранилки на въдиците, тогава ще можете да ловите различни видове риби.