Туристически обекти в Казанлък

Туристически обекти в Казанлък

Няма българин, който не е чувал за Розовата долина и маслодайната роза. Градчето и околностите пленяват всеки чужденец и посетител с благоуханието, което носи. Казанлъшката долина се простира между Стара планина и Средна гора, като там се кръстосват пътищата за международен и вътрешен туризъм. Площта и е 780 кв. м и средна надморска височина 350 м.

Градчето има добро местоположение, предоставящо благоприятни условия за отглеждането и развиването на различни отрасли. Всеки посетител на Казанлък ще се наслади на розовите градини, богато плодородие – отглеждат се ябълки, круши, ягоди, малини. Природата поднася много слънце, минерални извори, прохладни местенца и кристално чист въздух – какво повече трябва за една пълноценна почивка?

Казанлък е градче, което също е минало през опустошителното робство. Давайки своята закрила и скривалище за много от известните ни революционери, Казанлък е оставил много спомени от този период. Градът има богато историческо минало и туристически забележителности.

Ако отидете в долината на розите не пропускайте да посетите:
-Музея на розата – Открит е през 1967 година. Музеят е съставен от 3 зали, които предоставят на посетителите снимки и материали, проследяващи розопроизводството. Има съдове и инструменти, в които се е съхранявало и обработвало розовото масло и вода.
Музеят има наличен щанд, на който се предлагат уникалните продукти от маслодайната роза.
– Тракийска гробница – Тя е първия паметник включен в Световния списък на паметниците. Там е погребан един от синовете на тракийския цар Севт III – Ройгос и съпругата му. В този уникален обект можем да видим перфектни стенописи, изразяващи военни сцени. Посещенията в гробницата имат специален режим, като на ден могат да влизат 20 човека, а престоят е не повече от 3 минути.
– Исторически музей „Искра“ – Основан е от Петър Топузов през 1901 година. В този музей се съхраняват приблизително 100 000 експоната, показвайки духовната култура на Казанлъшкия край. Богатият музей опазва и изследва цялото историческо богатство на Казанлък и всички тракийски гробници.
– Етнографски комплекс „Кулата“ – Изграден е в най – старата част на Казанлък, в най – стария квартал „Кулата“. Реставриран, етнографският комплекс показва прехода от типичния селски към градски живот на жителите от Казанлък. И тук можем да намерим щанд, предлагащ качествени продукти от маслодайна роза.
– Литературно – художествен музей „Чудомир“ – В къщата на известния български писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, е запазен споменът от скромния живот на писателя. Къщата разполага с конферентна зала и модерно фондохранилище. В музея с площ 300 кв. м. се съхраняват 150 000 оригинални писма, скици и рисунки на писателя и неговата съпруга – Мара Чорбаджийска. Това е единственият литературно – художествен музей в България.