Маданските музеи – оригинални експозиции на рударското наследство

Маданските музеи – оригинални експозиции на рударското наследство

В края на 2022 г. в град Мадан отвори врати обновеният Музей по минно дело и рудодобив, основан през 1980 г. В него посетителите се запознават с археологически свидетелства от зората на рударството (XVI-XII в. пр. Хр.), с еволюцията на оръдията на подземния труд през вековете, с експонати на различни руднични съоръжения. Проследява се индустриализацията на минното дело през 20 век, чак до най-модерните способи за извличане на руди на 21 век.

Съвсем близо до Музея на рудничното дело се намира

Рудник-музей „Сполука“.

Галериите на бившия рудник, изчерпал своите запаси през 1972 г., водят посетителите към местата на подземните добивни дейности. Поместен в оригиналната си среда, музеят представя рудодобива с всички типични съоръжения и функции. Минната експозиция е дълга 140 метра. Музеят показва как се е добивала руда буквално допреди 10 години. Тук е положен релсов път, оборудван със стрелки и обходи за маневриране. По него се движи акумулаторен локомотив. Качени в камионетки, гостите се придвижват в тунела, за да опознаят тънкостите на миньорската професия. Те наблюдават забой, разнообразни руднични съоръжения, вертикална шахта с рудничен двор и вентилационен комин. В рудника-музей „Сполука“ гостите срещат манекени на миньори, с които се демонстрират различните подземни дейности.

Ако искаме да видим как нашите предци са откривали и развивали рудното дело, трябва да посетим

Пещерата „Шаренка“.

Тя е първата в България пещера-музей. Носи името на най-големия квартал в Мадан – „Шаренка“. Вероятно в пещерата е извършван рудодобив на олово още през бронзовата епоха (ХVI в. пр. Хр.). Със сигурност тя е обитавана през VIII в. пр. н.е. А добиването и топенето на руда е продължило през цялата желязна епоха и до късната античност (края на ХI пр. Хр.–VI в. сл. Хр.). Пещерата „Шаренка“ е единствената открита в Европа, за която е установено, че е използвана едновременно за дом, за добив и за претопяване на оловно-цинкова руда. В пещерата е експонирана музейна сбирка под специално художествено осветление.

Маданският музей „Родопски кристал“ е основан през 1984 г., но днес е осъвременен и модерно оборудван. „Кристалната зала“ искри в невероятния блясък на стотици кристали. Тук се намира най-голямата колекция от кристали, добити в нашата земя. Експонирани са близо 600 експоната – всички те, уникални по форма и цветове. Музеят е пълноправен член на Международната асоциация на минераложките музеи. „Кристалната зала“ в Мадан стана „Чудо на България“ за 2023 г. в годишната класация на Europa Nostra.

Тези оригинални музеи направиха от община Мадан първенец на минния туризъм в България, като този вид туризъм тепърва ще разкрива своя потенциал. Градът заслужено е наречен „Кристалното сърце на Родопите“.

Автор Ира Антонова

www.mycaves.eu