Велико Търново – Красота и Достолепие

Велико Търново – Красота и Достолепие

Град Велико Търново е част от Северна България, разположен на поречието на р.Янтра, богат на културно-историческо наследство и важен туристически център.Населението на града наброява около седемдесет хиляди души.Намира се на много пътни и транспортни маршрути, което пък от своя страна е дало страхотен тласък за изграждането на неговото икономическо и културно развитие от самата древност до ден днешен.

Стар град, чиято история датира от преди повече от пет хилядолетия – доказателство, за което са многото открити и запазени археологически разкопки.

През 1185г. братята Асен и Петър (царе на Второто Българско царство) провъзгласяват велико Търново за столица, след като слагат край на византийското господство, властвало цели 167 години.Една от най-бележитите и значими забележителности се намира в историческият град и се нарича Крепостта Царевец, заобиколена от р. Янтра и издигаща се на едноименния връх.Царевец е бил един истински средновековен град, в средата на който се е намирал дворецът, заедно с църквата „Света Петка“, както и много други стопански сгради, бойни кули, жилищни постройки.Непосредствено до Крепостта Царевец се намира още един исторически хълм – Трапезица.Притежаващ необятно историческо богатство, хълмът Трапезица е обект на множество исторически разкопки, довели до невероятни археологически открития.

Освен с историческите си хълмове Велико Търново е известен с множество православни храмове, като една от най-символните и емблематични църкви е „Св.Четиридесет мъченици“.Там са погребани тленните останки на българските царе Калоян, Иван Асен II, както и други членове на българската аристокрация.

В близост до Търново се намират много от известните български манастири – Преображенски, Арбанашки, Калифаревски, Патриаршески и др.В старинната част на историческият град се намират по-голямата част от музеите, сред които на голям интерес се радват – Археологически музей, Музей „Нова и най-нова история“, Стамболовият хан и много други.

Богат на история Велико Търново заема едно от челните места по посещаемост.Тази туристическа дестинация е с огромно историческо значение за България, което пък от своя страна я прави доста апетитно място за културен туризъм от българи и чужденци.

Съществуват редица разнообразни възможности за настаняване – хотели, къщи за гости, частни квартири.Градът разполага с множество заведения, барове, дискотеки, което предразполага към активен нощен живот.

За туристите и посетители, които са любители на активния отдих съществуват редица екопътеките дават възможност за достигане до безброй красиви местности и природни забележителности.Туристите могат да се насладят и на скално катерене, конна езда, както и да опитат плуване.

Районът разполага с множество язовири и реки. Има чудесни условия за риболов. Задължително си вземете въдица. Ако случайно сте я забравили, може да си поръчате такъми от онлайн риболовен магазин, доставящ до всяка част на България.

Символно за град Велико Търново е представлението „Звук и Светлина“, което се извършва целогодишно без значение от сезоните.Магията на това представление на фона на този древен град е просто невероятна.Духът, който витае е силно осезаем, трансформирал се от старата българска история и неугасващият момент на съвършенство.