Казанлък – гордост, красота, наследство….

Казанлък – гордост, красота, наследство….

Безспорно през годините град Казанлък се превръща в световна туристическа дестинация.

Градът е разположен в Западната част на Казанлъшката котловина.Неговото население наброява около осемдесет и две хиляди души.Градът е център на Розовата долина и Тракийските царе, което от своя страна го прави изключително атрактивна туристическа дестинация.

Най-голямото богатство на града е маслодайната роза или Rosa Damascena. Първата седмица на празниците на розата е от 17 до 23 май, които са посветени на тракийската култура. Маслодайната роза е пренесена от Азия по българските земи преди столетия. Именно тази благоухайна, маслодайна роза се превръща в един от най-големите символи на България. Специфичните климатични и почвени условия я различават от маслодайните рози отглеждани в други страни и я обособяват като „единица“ и самостоятелен вид.

Градът на маслодайната роза има множество други културни и природни забележителности. Добре запазената Тракийска гробница, музеят на розата, защитените резервати и многобройните природни красоти увековечаващи исторически красивия град го нареждат сред най-апетитните туристически дестинации.

В миналото производството на розово масло е било сред главните начини за препитание на хората населяващи този плодороден район. И до днес розоберът е най-важното събитие на Розовата долина на България, което е увековечено с множество празници. Празникът на Розата е изключително значим и впечатляващ фестивал в България, посветен на красотата от природата и цветята. Днес този празник е международен, с които се забавляват много туристи и посетители на града.

Посещението в град Казанлък би могло да се превърне в своевременно приключение – там бихте могли да изживеете всичко – както да се забавлявате, така и да опознаете този красив и символно значим регион на България., също така бихте могли да си починете, наслаждавайки се на прекрасен въздух, наситен с розови аромати и романтика. Розовата долина има голямо разнообразие на хотели – може да предложи комфорт примесен с професионално обслужване и непринудена обстановка.Къщите за гости са препоръчителни заради многообразието от бит и култура, на които може с удоволствие да се наслади всеки любознателен посетител.В града и региона има възможност за организиране на множество туристически маршрути, имащи за цел – опознаване на местното културно богатство и историческа принадлежност, могат да бъдат видени всички намерени уникални находки в историческият музей „Искра“.

В последно време се наблюдава една доста засилена тенденция на посещаемост от чуждестранните туристи в района на маслодайната роза. Все повече чужди туристи, научили за вълшебството на това място с интерес отсядат и се радват на магията му.

Древният тракийски град би представлявал интерес и за хората с обособен интерес към изкуството и по-точно към изобразителното изкуство.Казанлък освен като градът на маслодайната роза е известен и като градът на художниците. В този район са се родили едни от най-гениалните произведения на различни по възраст и род творци.