Легендарното село Гела

Легендарното село Гела

Чували ли сте за древното българско село Гела, датиращо от времето на траките? То се намира в сърцевината на Родопите – на 6 км. от Широка Лъка и 30 км. от Смолян. Малкото селце се слави със своите тайни, загадки и легенди. За сметка на малкия си брой жителите, броят на легендите ги надхвърля стремглаво..

Местните смятат, че именно село Гела е родното място на митичния певец Орфей. Легендата гласи, че неговата любима Евридика била охапана от отровна змия докато беряла цветя в една зелена долина. Обзет от отчаяние, Орфей тръгнал да я търси в царството на мъртвите. Той се надявал да склони Хадес да му върне Евридика от света на сенките. За да достигне до подземното царство, Орфей преминал през пещарата Дяволското гърло…

Звучи интересно, нали?

Разхождайки се из красивите поляни около селото, ще видите цветето силивряк, или както още го наричат Орфеевото цвете. Друга легенда, свързана с Орфей, гласи, че след като загубил Евридика, Орфей бил разкъсан от вакханките. Кръвта му се разнесла по река Гела, по бреговете на която поникнали бледорозовите цветчета на силивряка. Това е единственото растение в света, което „възкръсва”. Дори да е било хербаризирано в продължение на години, докосне ли се отново до почва и вода, то започва да цъфти със същия прекрасен цвят.

Ако продължите разходката си към връх Турлата, пред Вас ще се открие древен път, който е свързвал Тракия с Егейско море. Ще откриете и останки от древни римски пътища, както и древна скална рисунка на мъж с две животни зад него.

Параклисът „Св. Илия” е ключова точка в селото. Всяко лято на Илинден на поляната около него се провежда гайдарско надсвирване на музиканти от страната и чужбина. По време на надсвирването се въртят чевермета, по поляната се простират шарени черги, а мелодиите на гайдите огласят балкана. Енергийното поле около параклиса е изключително силно. Очевидци споделят, че стрелките на часовниците и компасите дори спират.

Друга легенда гласи, че гробът на най-известният български патриах – Патриарх Евтимий се е намирал на мястото на днешната църква „Света Троица”. По време на строежа на църквата местните попадат на гроб, в който е погребан глава на православната църква в седнала поза и със скиптър в ръка. За съжаление след разкопките скиптърът мистериозно изчезва, но старите местни твърдят, че са го виждали. Легендата се потвърждава и от историческия факт, че патриархът е бил заточен на 20 км. от Гела.

Заинтригувахме ли Ви? Ако искате да бъдете част от историята, елате и вижте!