Добре дошли в Старосел

Добре дошли в Старосел

Едва ли има българин, който не е чувал за нашумялото напоследък село Старосел. То е разположено в Южна България, община Хисаря, а след откритите от професор Георги Китов край него антични тракийски гробници и храмове, то придобива световна известност. Това е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей, който датира от края на V и началото на ІV в. пр. Хр. Тракийският култов комплекс обхваща шест подмогилни храма, четири от които са уникални, както и няколко царски погребения. Достъпни за туристически посещения са големият храм на Четиньова могила и храм “Хоризонт”.

Самото село Старосел и местността около него са доказателство, че то е било населено още преди 7-8 хилядолетия. Друго доказателство за това са множеството могили. Находките, открити в района на археологическите разкопки, могат да се видят в Националния исторически музей и в Археологическия музей в София. Пред храм „Хоризонт” обаче има изложени техни снимки, така че да придобиете чудесна представа за същността им.

При храма „Четиньова могила” може да закупите информационни материали или сувенири за спомен и подарък. Всъщност Георги Китов дава името храм на тази Гробница-хеерон.  При посещението на храма екскурзоводите съобщават информация и за храм „Хоризонт”, който е единственият по рода си открит Тракийски храм с колонада. Десетте колони са върху база, с по два барабана и капител в ранен дорийски стил. В него е бил погребан богат тракиец, свиделство за което са намерените в гроба златни, сребърни и бронзови накити.

Освен великопните храмове и гробници, Старосел се слави и със своето вино.  Виното е било основна част от орфическите ритуали в миналото. Под неговия знак са се провеждали и шумните тържества в чест на бог Дионис. През огън и вино жреците са предсказвали бъдещето. Дори и в наши дни ритуалът „Дионис” продължава да се изпълнява, в малко по-различна форма, разбира се. Древната винарна съществува и днес, но е реконструирана. Комплексът за винен туризъм е изграден във втора преохраняема зона на тракийския култов център. Той впечатлева със своята архитектура, напомняща на стар манастир с вътрешен двор.

Ако сте любители на историята, виното, красотата, мистиката и тишината, то Старосел  е вашето място!