Невероятното карстово богатство на Централни Родопи

Невероятното карстово богатство на Централни Родопи

България е една от страните в Европа с голямо богатство и разнообразие на повърхностни и подземни карстови образувания. Само в планината Родопа са открити над 600 пещери, всяка със свой облик и тайни. Част от тези пещери са благоустроени и достъпни за посещение.

На 2,5 км югозападно от град Мадан, на левия бряг на дълбок пролом, се намира пещера Шаренка, туристическа атракция, експонирана с музейна сбирка и художествено осветление. Обитавана е от VIII в. пр.н.е., а през желязната епоха и Късната античност в нея е добивана и топена руда. Пещерата е своеобразен музей на рударството в Родопите. Тук са обособени три музейни комплекса: „Човешко обиталище”, „Добив на руда” и „Топене на руда”. Восъчни човешки фигури пресъздават бита и рудодобивните дейности на траките. Срещу входа на пещерата има водопад, а в близост – голяма градинска беседка с чешма.

Районът на горното поречие на река Арда крие неподозирани подземни богатства. Тук са картографирани 23 карстови пещери, различни по вид, произход и достъпност. Едни от най-интересните от тях са Ухловица и Галубовица.

Наричат Ухловица „родопски подземен дворец“. Тя е една от най-старите пещери в района с предполагаема възраст над 3.5 млн. години. 280 стъпала и облагородена пътека свързват вертикалните зали на пещерата и водят през многобройни пещерни образувания. Пътеката преминава покрай гигантски сталактити, сталагмити, красиви дендрити, напомнящи морски корали, и езерца, за да достигне до искрящ в бяло каменен водопад. Маршрутът завършва със 7 езера, които топящите се планински снегове пълнят с вода в началото на пролетта.

Голубовица е една от най-добре проучените водни пещери в България. Състои се от 4 свързани помежду си пещери. Голубовица 2 предлага вълнуващо подземно водно приключение с надуваема лодка, подходяща екипировка и пещерен водач. По стръмна пясъчна пътечка се стига до подземно езеро, в дъното на което през малък отвор между скалата и водата се излиза във водните лабиринти на подземната река. Над входа на пещерата скална стена с железни стъпала, наречена Via Ferrata, предизвиква любителите на екстремното катерене, а 140-метровият въжен тролей над реката е най-прекия път до началото на маршрута.

Триградското ждрело е живописен пролом, образуван в продължение на милиони години от река Триградска. Намира се на юг от град Девин между селата Гьоврен и Триград. Мраморните скали на ждрелото крият две от най-интересните пещери в тази част на Родопите – Дяволското гърло и Харамийската дупка.

Дяволското гърло е пропастна пещера, формирана от водите на подземна река. Изкуствен 150-метров тунел води до дъното на „Бучащата зала“ – една от най-големите зали в българските пещери. При пълноводие, само на няколко крачки от пътеката, 42-метров водопад излива с грохот хиляди литри вода в огромната зала. Впечатляващата гледка от падащата вода на най-високия подземен водопад на Балканите може да се наблюдава от панорамните площадки и 300-те стъпала, които водят нагоре към изхода на пещерата.

В Триградското ждрело, близо до Дяволското гърло, е пълната с препятствия пропастна пещера Харамийска дупка, предпочитано място за екстремни преживявания. Дупката е с дължина 510 м и обединява две пещери свързани с 43-метрова пропаст. Входът на пещерата е високо в скалата и може да бъде достигнат само с катерене с помощта на осигуряващи въжета. Вътре в пещерата пътят минава през няколко малки тъмни зали, за да се спусне отвесно в сякаш безкрайна пропаст към огромна зала, осветена от изхода на пещерата.

На около 15 км на север от Триградското ждрело е пролома на р. Буйновска – Буйновското ждрело, най-дългото и най-живописното ждрело в България. Отвесни мраморни скали, някъде почти долепени, са надвиснали над живописен път следваш извивките на реката. В пролома е и една от най-красивите пещери в България – Ягодинската.

Ягодинската пещера е триетажна лабиринтна пещера. Галериите й достигат 10.5 километра, което я прави най-дългата пещера в Родопите и третата по дължина в България. 1250-метрова пътека преминава през галерии, украсени с почти всички вторични образувания на подземния карст – сталактити, сталагмити, сталактони, драперии, хеликтити, леопардови кожи, пещерни перли, каменни езера… Щедрият интериор създаден от природата привлича не само туристи, но се използва и за тържествени церемонии. За екстремните туристи се предлагат два изпълнени с емоции маршрута в неосветената част на пещерата. На първия етаж на пещерата е открито добре запазено пещерно жилище от каменно-медната епоха.

Любителите на пещерния туризъм могат да посетят и интересни пещери отвъд границата на България – в Гърция, където са картотекирани над 8500 подземни и подводни пещери.

Близо до българо-гръцката граница, в карстовите скали на местността Петрото в живописния пролом Агитис е една от най-големите пещери в Европа – Алистрати. Пещерата е с площ почти 25 000 м2 и 3 км лабиринти. Преди милиони години огромните й зали са били езеро превърнало се в красива пещера с разнообразни по вид и форма пещерни образувания и необикновена екосистема. Освен с внушителните си размери пещера Алистрати впечатлява с богата украса от едри, различно оцветени сталактити, сталагмити, сталактони, както и синтрови езерца и корали. Каменният декор се допълва и от редки хеликтити, оплетени и стърчащи на всички посоки кристали, покрили скалата като фин скреж.

Част от впечатляващата подземна система на р. Драматица е и пещерата Маара (Агитис) – най-дългата речна пещера в света. Река Агитис минава през пещерата като през тунел в продължение на 21 км, а различната височина на тавана разделя коритото й на 7 пълни с въздух части. По изградена пътека над реката посетителите преминават през зали, покрай брегове и различни по форма, оцветяване и размер скални образувания. Над километър след входа е „Акрополната зала“, най-голямата, откривана някога в гръцка пещера. А в „Залата на колелото“ през XIX в. е построено 8-метрово хидравлично водно колело, което изтласква водата към канал, ползван за водоснабдяване на близките села.

Невероятното карстово богатство в Родопите привлича не от днес изследователи и любители на пещерния туризъм. Тук всеки посетител намира по нещо за себе си – причудливи образувания, уникален животински и растителен свят, екстремни преживявания и любопитни легенди.

www.mycaves.eu