10 места по света където не се движат автомобили

10 места по света където не се движат автомобили

В Европа има много държави, в които е забранено движението на всякакви моторни превозни средства в старите части на градовете. Но по света има много места, където колите са напълно забранени. Ето и кои са местата, в които МПС-то е изчезнал или застрашен вид. 

1. Венеция

Този известен град, в който живеят около 70 000 души, е затворил туристическата си зона за коли. Там всички се предвижват по прочутите канали. Само могат да се видят някои автобуси на автогарата.

2. Гитхорн

Този град с 2500 жители е наричан Северната Венеция. Там също има канали и няма да намерите нито една кола по улиците му.

3. Отини-Лувен ла Ньов

Намира се в Белгия и там всичките улици са за пешеходци – шосетата са подземни. Този е най-големият европейски град, където има такова ограничение за моторните превозни средства.

4. Остров Хидра

В този малък гръцки остров също са забранени колите. Туристите стигат до там с кораб и след това се разхождат пеша из живописните му улички, като се наслаждават на гледките.

5. Цермат

В Швейцария има много зимни курорти, където са забранени моторизираните превозни средства, но има едно градче, където са позволени само електрическите коли. Това интересно градче е Цермат и там могат да се видят коли дърпани от коне и също много таксита.

6. Байсикъл сити

Намира се в Южна Каролина и там хората се предвижват из града пеш или с колела по алеите. Има паркинги в покрайнините, където да се оставят колите.

7. Фес

Намира се в Мароко и е най-големият град в света, където има ограничение за движението с коли. Някои от улиците му са дълги не повече от два метра.

8. Фазилка

Този град, намиращ се в Индия, преди няколко години започна да ограничава движението на превозни средства по улиците си. Има специални бариери, за да се подсигури изпълняването на забраната.

9. Токелау

Токелау е малък остров в Тихия океан и в него са забранени колите. Има само четири коли на целия остров.

10. Бхактапур

В 80 000-я непалски град Бхактапур колите са напълно забранени. Така по най-добър начин можете да се насладите на изящните сгради и местната култура.