На разходка в Русе

На разходка в Русе

Застроената площ на Русе има елипсовидна форма по продължение на река Дунав с обща дължина около 11 километра. Исторически сведения посочват, че през всички изминали епохи, Русе е бил пристанище и седалище на  различни флотилии. Древните римляни са го наричали Сексагинта Пристис, а по-късното му име е Пристаполис. Древните славяни са го именували Руси, а турците Русчук.

 

Разходката по главната улица на Русе ни отвежда в най-големия градски парк на града. В миналото той е наричан Саидпашова бахча, Владикова бахча и Парк на свободата, но днес е познат като Парк на младежта. Трудно е да го пропуснеш, защото още на входа му те посреща една от емблемите му, позната на русенци като „Вазата“. Това е метална конструкция във формата на ваза, която се издига на 3,4 метра, запълнена е с пръст, а по повърхността и растат прекрасно аранжирани цветя, различни през всеки сезон. Съоръжението е строено през 50-те години на миналия век и до днес краси централната градина на парка.

 

Оттам тръгва главната алея, където сянката е най-голяма – идеално място да се спасиш от пословичните русенски жеги и да се отдадеш на почивка. Тя минава покрай сградата на някогашния Католически френски пансион, където днес се помещава русенската Английска гимназия. Алеята отвежда към дъното на парка, където има прекрасна розова градина, популярно място за брачни церемонии. Розариумът е изграден преди около 40 години и след обновяването му през 2001г. в него се насадени 33 различни вида рози. За най-ценен се смята сортът „Куин Елизабет“, любимото цвете на английската кралица. Ако изберете да тръгнете по другата алея от Вазата, първата ви спирка ще е едно от най-старите и популярни заведения в града, наречено „Баба Яга“. Макар да променя своя облик многократно през годините, край неговите люлки са израснали няколко поколения русенци.

Ако продължите с разходката си по алеята, ще стигнете до стръмно стълбище, което води към първата железопътна гара у нас. Тя е построена през 1866г. и днес е Национален музей на транспортното движение. Той пази различни експонати, сред които е и личният вагон на цар Фердинанд 1-ви.

 

Паркът на младежта е построен покрай Дунав, което го прави любимо място и за пословичните русенски комари. Ако разходката ви е през пролетта, ще ги разпознаете лесно – толкова са големи, че чак кучетата ги лаят.