Село Костенец

Село Костенец

Мечтаете за спокойствие и уединение сред красивата българска природа? Село Костенец Ви предлага тишина, спокойствие и сигурна релаксация.

Село Костенец
Селото датира от два века преди новата ера. То се намира под северните склонове на Рила и е известно с дълголетната си история, красивата природа и хипертермалните си минерални изворил

Костенец е разположен  на 74 км. югоизточно от гр.София, в непосредствена близост до автомагистрала „Тракия” и  на 35 км. източно от Боровец, което е отлична предпоставка за развитието на  селски туризъм. При разкопки на запад от селото са намерени останки от стара крепост, очертания на старинна християнска базилика,стари кюпове за вода и храна, византийски и старобългарски монети. Името на селото възниква от костите, с които е било осеяно полето след многобройните вековни битки, най-известната от които е през 986г. между войските на цар Самуил и тези на византийския император Василий Втори. 

Лечебната минерална вода привлича множество туристи. СПА процедурите са истинска наслада за тялото, а климатът в селото е благоприятен за посещения през цялата година. Местното население е запазило своя дух, традиции и привързаност към корените.Но минералните извори не са единственото  негово преимущество. Курортът е изходен пункт към хижите „Гургилица” и „Белмекен”. А, Костенският водопад….

 

 

Прочутият Костенски водопад е най-голямата природна и туристическа атракция в местността.Водопадът е описан от Иван Вазов още през далечната 1917, останал пленен от това чудо на природата. Затова първото нещо, което ще забележите при посещението си , са именно цитатите от Вазов,  поставени на подхода към водопада,  увековечили го по неповторим начин в стихове:

„ СТОЯ  И ГЛЕДАМ С ТРЕПЕТ ТАЕН

И СЛУШАМ АДСКАТА МУ ПЕСЕН,

И ТЪНА ЦЯЛ В ТОЗ СВЯТ ОМАЕН

ОТ ЯРОСТ, МОЩ И ГРЪМОТ БЕСЕН”

Ледените води на водопада извират от дълбините на Рила планина и спускайки се от дванадесетметрова височина се разбиват, образувайки неописуема с думи величествена наслада за сетивата. Най-големите водни  обеми се спускат през пролетта, с топенето на снеговете, а през зимата целият водопад замръзва приказно. Неспиращият воден поток се влива в р.Чавча/Стара река/ и от там следва нейното течение.През 1974 година водопадът е обявен за природна забелижителност. Това е едно удивително място, съчетало в себе си история, настояще и бъдеще.