Санкт Мориц – най-старият зимен курорт

Санкт Мориц – най-старият зимен курорт

Санкт Мориц е най-старият зимен курорт в Алпите и един от най-известните в света. Домакин е на много първенства по зимни спортове – модерен, изискан и гостоприемен. Това е Алпийският метрополис.
Обаянието и красотата се крие в природата на Санкт Морис. Повече от половината територия е покрита с реки, гори, планини, необработвани площи и ледници. Разделя се на две части – първата са ски пистите, а втората минералните извори с балнеолечебна база. Когато замързне езерото Санкт Мориц се ползва за спортни мероприятия.
За тези, които не изпитват интерес към ските, курорта разполага с модерен балнеолечебен комплекс. Отпускащи техники, масажи, процедури с лечебна кал и много други, превръщат това място в истински рай.

Санкт Мориц се намира на 1800м надморска височина в Швейцарските Алпи, окръг Малоя и по-точно в долината Енгадин на брега на езерото Санкт Мориц. Съвсем близо се намира най-високият връх в източните Алпи – Пиз Бернина.

Градчето има и богата история. Археолози са открили там мечове, битови вещи и други предмети с възраст над 3 хиляди години. Смята се, че по тези земи са живели келтите. Името идва от светеца на Коптската и Римокатолическата църква – Св. Морис. За пръв път то е споменато през 1138г. в римски документ.
Предполага се, че тези народи са се заселили тук най-вече заради лековитите минерални извори, които все още са основният магнит за туристите. През 16ти век там е построена „Църква на изворите“ и Папа Лео 10-ти обещава да опрости греховете на всеки поклонник отпил от водата.

През лятото на 1864г. Йоханес Бадрут води група туристи на лагер, като идеята е да се върнат на същото място и през зимата за да се насладят на красотата. Така Санкт Мориц става първият зимен курорт в Алпите.
Ето и още няколко ключови години в хронологичен ред:
1878г. – прокарано е електрическо осветление
1896г. – построени са първите електрически лифтове
1927г. – открито е първото ски училище в света

Към днешна дата Санкт Мориц разполага с 54 лифта, общо 402км ски писти и 5 модерно изградени комплекса. През 19-ти век курорта се превръща в най-известното място за ски спортове в Европа. 2 пъти (през 1924г. и 1948г.) градът е домакин на Зимните Олимпийски игри.
Както вече стана ясно, освен ски пистите, задължително трябва да се посетят и още няколко места.
Тук се намира музеят „Сегантини“, в който може да научите повече за творчеството и картините на италианеца Джовани Сегантини. През 2009г. известният бивш тенесис Борис Бекер реши да се венчае именно в този музей.
Друг музей тук е „Енгадин“ (името на долината). Той представлява историята на града от ранното му развитие до днес. Също така се съхраняват антични местни предмети и артефакти. Местните смятат, че музеят е построен на свещено за келтите място.
Градската библиотека пък е разположена в забележителна сграда на централния площад и съхранява над 7 хиляди книги. Тук често се провеждат културни мероприятия. Не на последно място една от най-големите атракции на града е наклонената кула под ъгъл 5,5 градуса. Намира се срещу хотел „Кулм“, висока е 33 метра и е построена през 12ти век.