Велико Търново – старата столица

Велико Търново – старата столица

Велико Търново е може би най-предпочитаният от туристите град в централна България.
Общо с 1613 обекта от историческото ни наследство разполага търново. Крепостта Царевец и Трапезица, катедралата Рождество Богородично и още много музеи и културни забележителности са целта на посетителите.
По време на учебната година Търново се изпълва с млади хора и студенти, тъй като тук се намират втория по големина университет в България – Великотърновският, Националният военен университет, както и Американският колеж. Градът също така разполага с множество молове, търговски центрове и големи магазини, в които може да отдъхнете след приятната разходка.
Музеите, които може да посетите са: „Восъчни фигури“, къща-музей на П.Р. Славейков, Археологически музей, къща-музей на Емилиян Станев, музей „Затвор“ и други.
Препоръчваме ви да посетите Търново на 22-ри март – празника на града, когато ще станете свидетели на спектакъла „Звук и светлина“, който се провежда на крепостта Царевец и включва словесни и звукови ефекти, разказващи за важни моменти от историята на града. Подобно събитие се провежда на още 2-3 места по света. За първи път се провежда през 1985г. и оттогава е символ на града. Добра гледка ще имате от площад „Цар Иван Асен 2“, непосредствено пред крепостта.
Друга „модерна забележителност“ е 3D Mapping светлинното шоу върху фасадата на Художествена галерия „Борис Денев“ – отново спектакъл включващ светлинни и аудио ефекти. Общо 120 устройства и лазери са разположени на паметника „Асеневци“, за да бъде събитието уникално. Продължителността му е около 15 минути. Според организаторите, звукът е два пъти по-силен от този на „Звук и Светлина“.
Други обекти предпочитани от туристите са Регионалният исторически музей, улицата на занаятите, Стамболовият хан, улица „Гурко“, хълмът „Трапезица“ и археологическият резерват „Никополис ад Иструм“.