Интересно за Плевен

Интересно за Плевен

Плевен е седмият по големина град в България и е предпочитана дестинация за туристи.
Първата ви спирка при посещение е Регионалният исторически музей, който се намира във внушителна сграда от края на деветнадесети век и е включен в 100-те национални туристически обекта. Други обекти с културно наследство са Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“, Панорама „Плевенска епопея“, множество храмове, сред които: „Свети Николай“, „Света Троица“, „Света Параскева“, „Мюсюлманско настоятелство“, обединена божия църква „Живот на справедливост“ и много други.
Панорама „Плевенска епопея“ се намира на хълма на Скобелев парк. Включва четири зали свързани с различни периоди от войната.
Художествената галерия „Илия Бешков“ е основана през 1958 година и е паметник на културата. През 1984г. Светлин Русев прави дарения от 322 произведения на скулптурата и живописа.
Ако пък обичате спокойствието и природата, Плевен има какво да ви покаже. На около 12км. от града се намира природната забележителност Чернелка. Представлява каньон по протежението на реката дълъг 7км и широк от 60 до 200метра. През 2001г. общината изгражда екопътека.
Любимо място за местните пък е парк „Кайлъка“. Заема площ от 10 хиляди декара и предлага отлични условия за спорт, развлечения и почивка. Тук се намира и зоологическата градина, както и плувни басейни, изкуствено езеро с лодки, детски площадки, тенис кортове, а също и ресторанти и кафенета. Не трябва да се пропуска и Музеят на виното, който буквално е разположен в пещера и съдържа уникални експонати. Друга забележителност в парка е крепостта „Сторгозия“. Тя е изградена през 4-6 век от римляните и има площ 31 декара. Базиликата е 2-ра по големина след тази в Плиска.