Зимна ваканция в хижа Пършевица

Зимна ваканция в хижа Пършевица

Вече сме в разгара на зимата и макар че в по-голямата част на България няма сняг, то по планините положението е малко по-различно. Много хора навярно вече са планували къде да разпуснат за няколко дена, но ако все още не сте решили коя ще бъде новата ви зимна дестинация е добре да се ориентирате към Северозападна България.

Врачанският регион е един от най-бедните, но пък не може да се отрече, че е един от най-красивите. Дивата природа не е засегната от масовата глобализация, като там можете да се отдадете на невероятно спокойствие, чист въздух и да си направите една истинска почивка. Едва ли ще ви е приятно да почивате с още стотици и дори хиляди души, както е по големите курорти. Ако искате да се насладите на красивата природа и да не се съобразявате с градските нрави и традиции, ви препоръчваме хижа Пършевица.

Хижата открита официално през 1963 г, като не е особено голяма. Пършевица има леглова база за около 100 души и е с много приятна и битова обстановка, както и гостоприемни стопани. Тя е на почти 1 300 метра надморска височина и климата там е благоприятен през цялата година. Всяка година в района на хижа Пършевица се провеждат първенства по ски, а пък Врачанскаият Балкан е известен на много хора, тъй като е нещо като център на множество планински пътеки и пешеходни маршрути.

В близост до Пършевица се намира и известната на всички пещера Леденика, която също е много интересна туристическа дестинация за българи и чужденци. Зимата е дълъг и студен сезон, но пък много лесно можете да стоплите сърцето и душата си с една незабравима почивка с приятели или семейство.

Във Врачанският Балкан също така можете да видите много интересни останки от крепости още от средновековието. Този район е много подходящ и за алпинизъм, тъй като скалите в местността Вратцата са най-високите на Балканският полуостров със своите над 400 метра височина. Като цяло Северозападната част на страната ни е много подходяща за туризъм през цялата година, така че не е лошо да направите една обиколка и да се запознаете с по-неизвестната част на България.