Историческият град Панагюрище

Историческият град Панагюрище

Без съмнение сте чували за Райна Княгиня и Марин Дринов от Панагюрище. Чували сте за Панагюрското съкровище и местността Оборище. Чували сте и за още куп неща свързани с този приказен град, но дали сте го посещавали?

Местоположението му е удобно за туристи от цялата страна. Той се намира в Централна България, област Пазарджик. Историята, която съхранява това градче е удивителна.  Доказателство за това са десетките тракийски могили около града.

Недалеч е открито и прочутото Панагюрско съкровище, датиращо от 4 – 3 век пр. н. е. Историята му е интригуваща. То е открито от двама братя тухлари, докато копали земята за глина. Изработено е от чисто злато и се състои от девет уникални съда.

Запазени са руините на крепостите Кресен и Душковченин. Панагюрище се е славил със значителен икономически и духовен разцвет в миналото. Над 2500 майстори, калфи и чираци работели в различни занаяти. Те произвеждали аби от домашен шаяк, обработвали кожи, занимавали се със златарство, което прави града известен с Панагюрската златна школа, и редица други занаяти.

Панагюрище е важно място за българската история. Именно тук идеята за национално освобождение е горещо приета от самото й начало. Васил Левски основава революционен комитет, а в местността „Оборище” се е състояло първото българско Велико народно събрание.

За любителите на българската история градът предлага редица архитектурни и исторически паметници, които ще ви отведат в една отминала културна епоха. Всичко споменато дотук, а и много повече, ще научите при посещение на Панагюрище.  

Някои от историческите паметници, които задължително трябва да посетите са: Къщата-музей „Райна Княгиня”- дом на учителката, ушила въстаническото знаме за Априлското въстание, Историческата местност „Оборище”, Историческият музей, в който е представена експозиция, посветена на Априлското въстание с оригинални реликви от величествената епопея, Лековата къща, посещавана от Апостола, мемориалният комплекс „Априлци”, църквата „Свети Георги” и много други.

Най-подходящото време за посещение на прекрасното градче е 2 май, когато се отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание. В този ден може да се насладите на традиционна възстановка на събитието, както и да е опитате известните „яйца по панагюрски”.  Панагюрище Ви очаква! Заповядайте!